Ceramics Now Exhibition I / Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca

Ceramics Now Exhibition - Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca

Ceramics Now Exhibition I / Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca, Romania
Expoziţie internaţională de ceramică contemporană
Decembrie 9, 2011 – Ianuarie 6, 2012

Download media pack: www.is.gd/cnexpo1
Vezi fotografii de la vernisaj şi cu lucrările expuse.

Ceramics Now Magazine, prima revistă de ceramică contemporană din România, are plăcerea de a vă invita la vernisajul expoziţiei Ceramics Now, care va avea loc la Fabrica de Pensule (etaj 3), Cluj-Napoca, în perioada 9 Decembrie, 2011 – 6 Ianuarie, 2012.

Expoziţia prezintă abordări diferite ale ceramicii contemporane internaţionale prin lucrările a 15 artişti din SUA, Canada, Marea Britanie, Italia, Coreea de Sud, Israel şi Polonia, şi celebrează lansarea primului număr al revistei Ceramics Now. Lucrările artiştilor sunt prezente şi în revistă.

ARTIŞTI EXPOZANŢI: Chang Hyun Bang (SK), Antonella Cimatti (IT), Patrick Colhoun (UK), Carole Epp (CA), Simcha Even-Chen (IL), Shamai Gibsh (IL), Mark Goudy (US), Roxanne Jackson (US), Margrieta Jeltema (IT), Maciej Kasperski (PL), Jim Kraft (US), Cynthia Lahti (US), Claire Muckian (UK), Connie Norman (US), Liza Riddle (US).

SPAŢIU EXPOZIŢIONAL:
Fabrica de Pensule (etaj 3)
Henri Barbusse nr. 59-61
Cluj-Napoca, România

Expoziţia internaţională Ceramics Now este o expoziţie itinerantă de ceramică contemporană ce prezintă lucrări ale artiştilor ce apar în numerele Revistei Ceramics Now, dar nu numai. Expoziţia are ca scop creşterea vizibilităţii artei ceramice contemporane în România, reuneşte artişti din ţări şi comunităţi diferite şi facilitează contactul dintre aceştia şi public.

Revista Ceramics Now este o publicaţie comprehensivă şi inovatoare, şi o platformă de artă online specializată in ceramica contemporană. Fiind prima de acest gen din România (fondată în anul 2011 şi editată în limba engleză), aceasta celebrează domeniul creativ al ceramicii prin interviuri, articole, critică şi prezentări cu ceramişti consacraţi, dar şi cu artişti emergenţi. Este distribuită în toată lumea printr-o reţea de librării, galerii, muzee şi instituţii.

Scopul principal al Asociaţiei Ceramics Now este de a face arta ceramicii contemporane mai vizibilă şi de a susţine idei şi tehnici inovatoare. Revista şi platforma online reuneşte artişti din comunităţi diferite şi facilitează contactul şi schimbul de idei dintre aceştia, dar şi dintre artişti şi instituţii.

Deschisă de Luni până Sâmbătă, 14-20 pm, închisă în zilele de Duminică şi de Sărbători (Dec 24, 25, 26, 31; Ian 1). Organizată cu susţinerea galeriei SABOT şi a Fabricii de Pensule.

Parteneri media: Euronews, Radio Romania Cultural, RFI, ArtClue, Modernism, Slicker, Neaparat, ArtAct Magazine, Vernisaje.com, Zile si Nopti, 24FUN, Citynews, Ziua de Cluj, NCN, alternativ.ro, Welcome 2 Cluj, Evenimente in Cluj, QBOX.

CONTACT:
office@ceramicsnow.org
Tel. +4 0748 311 663

Evenimentul pe Facebook: http://www.facebook.com/events/327217987294152/


Chang Hyun Bang (SK) a studiat Ceramica şi Limba şi Literatura Engleză la Universitatea Kyung Hee din Seul, Coreea de Nord, apoi şi-a continuat studiile (Master în Ceramică) la Universitatea de Stat din New York, New Paltz. A participat la numeroase expoziţii în SUA şi Coreea de Nord, având în palmares premii la concursuri internaţionale.

Porcii mici din lucrările mele au emoţii umane. Depresie, anxietate, dorinţă, obsesii ale vieţii de zi cu zi şi emoţii subtile, indescriptibile în cuvinte, sunt transmise privitorului prin limbajul conceput de trupurile porcilor. Spaţiul în care trăiesc eu este reprezentat de structuri arhitecturale abstracte. Acesta este un spaţiu-flotant, dependent de amintiri provenite din experienţă, mai mult decât spaţiul propriu-zis în care există trupurile noastre; un spaţiu fenomenologic, unde noi intâlnim lumea şi dăm naştere unor noi limbaje.

Antonella Cimatti (IT) trăieşte şi lucrează in Faenza, Italia. Una din elevele lui Carlo Zauli la şcola de Stat de Ceramică (Institutul de Arte) din Faenza, şi-a obţinut licenţa cu onoruri de la Academia de Arte Frumoase din Bologna. Începând cu anul 1979, predă cursuri de design la Institutul de Arte din Faenza.

Modul meu de a lucra nu este unul tradiţional. Obiectivul meu este acela de a induce ideea de uşurătate în ceramica – nu doar privitor la greutate, dar şi ca act vizual. Vreau să descopăr combinaţia potrivită de materiale pentru a obţine rezultatele pe care le vedeţi. Am încercat diferite tipuri de siringi, lut sau forme de cofrage. De exemplu, experimentele mele cu cofraje din gips nu au fost potrivite pentru toate lucrările din cauză că obiectele de ceramică au fost imposibil de extras fără a se distruge. În loc să obţin găuri prin tăierea formelor, lucrările mele au fost create folosind o decoraţiune foarte subţire care a modelat acea forma: este o artă a adiţiei, nu a substracţiei.

Patrick Colhoun (UK) este un ceramist emergent din Belfast, Marea Britanie. Mesajul puternic al lucrărilor sale a fost transmis prin aproape douăzeci de expoziţii, începând cu anul 2009. Recent, expoziţia lui personală găzduită de Galeriile Canvas din Belfast a fost foarte apreciată.

Primele mele lucrări au fost influenţate de redundanţă şi, la un anumit nivel, de faptul că am trăit în Belfast în timpul problemelor din Irlanda de Nord. După aceea, mi-a plăcut reacţia pe care mi-o stârneau subiectele mai întunecate, şi mi-am creat în mod deliberat un stil mai puternic şi mai masculin, uşor controversal. Am început să mă orientez pe influenţe ceva mai întunecate, precum izolarea, agresiunea şi devianţa sexuală. Cred ca acesta a fost felul meu de a exprima faptul că am lucrat pentru alţi oameni timp de aproape douăzeci de ani, şi făcând asta, mă revoltam, abordând teme care deveneau din ce în ce mai controversate.

Carole Epp (CA) este o ceramistă şi scriitoare foarte apreciată în Canada pentru lucrările ei figurative. A obţinut masterul in Ceramică de la Universitatea Naţională din Australia, iar lucrările ei au fost expuse în Canada, Scoţia, Australia şi Statele Unite. Este editor al Musing About Mud, un blog care prezintă informaţii din sfera ceramicii contemporane internaţionale.

Proiectul meu prezent este constituit dintr-o serie de sculpturi figurative, care fac referire la figurinele kitsch, lowbrow, cultura DIY, şi cultura consumeristă/populară/vestică. Având rădăcini în experienţe foarte personale, lucrările mele sunt o investigaţie a condiţiei umane, prezentând un  tablou figurativ vast al morţii şi al iubirii, al speranţei şi al decăderii, al familiei şi presiunii sociale . Scopul muncii mele este, mereu, acela de a stimula conversaţia, gândirea şi acţiune în direcţia unei metode pro-active. Intenţionez să ating probleme de interes politic, social şi umanitarian. Subiectele sunt preluate din mediul contemporan, dar prezentate într-o manieră personală.

Simcha Even-Chen (IL), câştigătoare a Premiului I la Concursul Internaţional de Ceramică organizat de Muzeul Jingdezhen din China (2011), este unul din cei mai productivi ceramişti israelieni. A avut peste treizeci de expoziţii în ultimii ani, şi a participat la numeroase concursuri şi bienale de artă în toată lumea. Colecţiile ei sunt răspândite pe cinci continente.

Linia mea de lucru se ocupă cu construcţia formelor geometrice şi arhitecturale, a fragmentării acestora, şi a raportului generat de ele atunci când sunt combinate pentru a forma un ansamblu. Folosirea designului geometric pe suprafeţe adaugă o dimensiune specială fiecărui obiect în parte, dar are un impact mai deosebit asupra crăpăturilor obiectelor, deoarece fluiditatea liniilor şi a formelor redefineşte importanţa fiecărei umbre şi dă lucrărilor o percepţie vizuală de unitate şi armonie.

Shamai Gibsh (IL) este proprietarul unui studio de ceramică în oraşul Jaffa din Israel. În ultimii 11 ani, a participat în fiecare vară la programul oferit de Studioul de Ceramică al Universităţii Harvard. Lucrările lui arse Saggar, cu picturi în tehnica Terra Sigillata, sunt recunoscute la nivel internaţional.

Cu toate că la inceputul lucrului cu lutul am folosit picturi Terra Sigillata în oxidare, de-a lungul anilor am încercat diferite alte tehnici, dar m-am întors mereu la arderea Saggar şi la Terra Sigillata. Iubesc rezultatele finale pe care le oferă aceste metode  şi mă simt conectat la textura şi de culorile surprinzătoare ale lucrărilor mele. Acum 11 ani, am început să ard lucrările într-un Cuptor Soda (Soda Kiln), în timpul verilor petrecute la Studio-ul de Ceramica al Universităţii Harvard. Rezultatele acestor arderi speciale dau lucrărilor mele o altă dimensiune.

Mark Goudy (US) a început să exploreze folosirea sărurilor metale solubile pe porţelan acum doi ani, împreună cu soţia lui, Liza Riddle, în colaborare cu care a deschis un studio de ceramică numit Thundercloud. A avut peste zece expoziţii în ultimii doi ani.

Modul meu de abordare este de a combina metode antice de lustruire a pietrelor şi de ardere a lutului, cu forme create de calculator – pentru a produce talismane care amestecă tradiţionalul cu esteticile moderne. Marcajele de pe suprafaţă sunt create pictând săruri metale solubile pe lutul încă ne-ars. Aceste culori de apă se impregnează în lut şi devin, după ardere, o parte permanentă a suprafeţei lutului. Am o puternică afinitate pentru texturile complexe şi abstracte, cele pe care nu le pot înţelege îndeajuns la o singură privire, şi care mă invită la o explorare mai accentuată.

Roxanne Jackson (US) a absolvit Master-ul în Arte Frumoase la Universitatea Nebraska-Lincoln în 2004. În ultimii ani a avut numeroase expoziţii personale şi de grup în Statele Unite, Canada şi Europa. Este Profesor Asistent al Catedrei de Ceramică şi Sculptură la Universitatea de Stat din New York, Oswego.

În lucrările mele explorez imagini ale extincţiei, morţii şi transformării. Sunt fascinată de procesele naturale ale descompunerii şi distrugerii – în special în conflict cu sistemele umane. […] Decât sa forţez lucrurile într-o anumită direcţie, las loc pentru intuiţie intr-o măsură mai mare. Arta are, cu siguranţă, mai multe roluri – unul este acela de a reprezenta şi de a crea obiecte frumoase. Dar acesta nu e singurul mod prin care arta ne poate servi.


Margrieta Jeltema (IT) trăieşte şi lucrează în Milano, Italia, ca ceramistă, scriitoare şi fotografă pasionată. Lucrările ei au participat la numeroase bienale de ceramică în Europa, şi fac parte din colecţii publice ale unor instituţii din Chile, Danemarca, Italia şi Coreea de Sud.

Lucrul cu porţelanul este foarte uşor dacă te obişnuieşti puţin cu procesul lui teribil de diminuare, predilecţia spre distorsiune, tendinţa lui de autodistrugere şi abilitatea lui de “a-şi aduce aminte”. Dar are, de asemenea, multe alte avantaje – faţă de  alte tipuri de lut. E foarte uşor să legi piesele una de cealaltă, să repari o piesă înainte de a o arde, sau să glazurezi o piesă (salvând cantităţi mari de glazură) – iar majoritatea asperităţilor vor dispărea dacă lucrarea este arsă la temperaturi mari.

Maciej Kasperski (PL) trăieşte şi lucrează în Polonia. În 1996, a absolvit Departamentul de Ceramică şi Sticlă al Academiei de Arte Frumoase din Wroclaw. În prezent, este profesor în cadrul aceluiaşi departament. Lucrările lui au fost expuse în peste treizeci de expoziţii în ultimii 10 ani.

Sunt interesat de relaţiile mutuale dintre forma şi funcţia unui obiect. Aceste relaţii sunt conectate la o excepţională valoare estetică pe care o atribui obiectelor de zi cu zi. Funcţionalitatea este pentru mine un punct de plecare în analizarea unei forme pur estetice. 
Aspir să fac artă pe înţelesul tuturor, dacă nu la nivelul raţional sau al analizei intelectuale, măcar la cel al sentimentelor, al simţurilor sau al  plăcerii estetice.

Jim Kraft (US) este un ceramist de succes ce trăieşte şi lucrează în Seattle, Washington. Cu peste patruzeci de expoziţii la activ în ultimii 20 de ani, lucrările lui fac parte din colecţiile publice a numeroase instituţii din Statele Unite.

Îmi place să lucrez cu ideea că părţile mici sunt cele care construiesc un tot unitar: plăci care acoperă un tavan, vase făcute din columbini şi piese asemănătoare cărămizilor, sau părţi tăiate de lut care fac un vas să arate ca un coş de depozitare. Forma vasului mă atrage la un nivel la care nici eu nu pot să-l inţeleg. E un fel de mister. Când sunt în natură şi văd o formă asemănătoare unui vaze, mă simt imediat conectat cu ea. Oricât de mult m-aş concentra pe textura suprafeţei, ultimul cuvânt îl are simpla formă a vasului. Aceea este forma cea mai apreciată de ochiul meu.

Cynthia Lahti (US) este unul din cei mai cunoscuţi ceramişti din Portland, Oregon (USA). A avut peste treizeci de expoziţii în ultimii 20 de ani, în numeroase state americane, dar şi în Europa. Expoziţia ei cea mai recentă, “Nurse” – la pdx contemporary art, a primit critici foarte bune.

Scopul meu este de a crea lucrări de artă care rezonează cu onestitatea şşi reflectă frumuseţea şi haosul lumii. Arta mea este influenţată de artefactele umane din cele mai vechi timpuri până azi, dar şi de experienţele şi emoţiile mele personale. Ca numeroasele lucruri care mă inspiră – de la cataloagele de croşetat din anii ’40 şi arta brută, la scrierile băştinaşilor americani pe scoarţa stejarilor şi sculpturile cu dansatori ale lui Degas – lucrările mele forţează o explicaţie a realităţii şi îi atrag pe privitori să se conecteze la o experienţă umană mai vastă. Lucrez cu diferite tehnici, ce includ desenul, colajul şi sculptura.

Claire Muckian (IE) a absolvit cu onoruri Facultatea de Arte Frumoase şi Aplicate a Universităţii Ulster din Belfast, in 2011. In anul 2010, a fost acceptată într-un program de asistenţă al Centrului Internaţional de Cercetare în Ceramică, din Guldagergaard, Danemarca, şi a avut două expoziţii de grup în Belfast.

Momentan, temele la care lucrez se concentrează pe spaţiile obscure, ascunse şi necontrolate care apar în timpul creării obiectelor ceramice. Construiesc folosind tehnici de lucru cu mâna, cum ar fi sfărâmarea sau construirea de plăci pentru pereţii subţiri. Lucrând cu astfel de tehnici, spaţiile se prezintă singure, în timp ce dialogul dintre interior şi exterior este, de asemenea, evidenţiat. Folosirea grilajelor (cu ajutorul benzilor de suport) îmi dă posibilitatea de a construi structuri delicate care sunt în acelaşi timp deschise şi închise. Deseori, folosesc motive pentru a denota inţelesul.

Connie Norman (US) s-a născut în Japonia şi a fost crescută în mai multe ţări şi continente. A absolvit Colegiul de Ceramică al Statului New York, Universitatea Alfred, dar a studiat ceramica şi în Tokoname, Japonia. Lucrările ei au fost expuse şi jurizate în numeroase competiţii naţionale (SUA), incluzând Strictly Functional, Origins in Clay, şi o expoziţie personală la NCECA în 2006.

Mă fascinează calităţile ritmice create de culoare, textură şi formă. Arta şi actul decorării sunt esenţiale pentru mine, întrucât ele celebrează şi îmbunătăţesc forma, exprimând o estetică pură. Folosesc lutul ca un pretext pentru a explora decoraţiile, iar acesta îmi permite să investighez forma, spaţiul şi imaginea. Încerc să transform mediul înconjurător într-un participant expresiv în arta obiectelor, şi să aduc la cunoştiinţa privitorului importanţa esteticii în viaţa noastră de zi cu zi.


Liza Riddle (US) a început să exploreze folosirea sărurilor metale solubile pe porţelan acum doi ani, împreună cu soţul ei, Mark Goudy, în colaborare cu care a deschis un studio de ceramică numit Thundercloud.

Caut sa creez lucrări care evocă o stare de mirare şi mister, forme care te atrag să le atingi şi să le admiri. Mă delectez în a observa de aproape şi apoi în a interpreta obiecte şi evenimente naturale – roci stâncoase peste care intemperiile vremii sunt foarte vizibile, straturile făcute de vânt ce se observă pe valurile întunecate ale mării, modelul complex de pe ouăle delicate ale păsărilor – ritmurile lor, texturile şi forţele asociate mi-au inspirat munca într-un mod foarte puternic.

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
REVISTA CERAMICS NOW | MAGAZIN ONLINE

Revista Ceramics Now este o publicaţie comprehensivă şi inovatoare, şi o platformă de artă online specializată in ceramica contemporană. Fiind prima de acest gen din România (fondată în anul 2011 şi editată în limba engleză), aceasta celebrează domeniul creativ al ceramicii prin interviuri, articole, critică şi prezentări cu ceramişti consacraţi, dar şi cu artişti emergenţi.
Citeşte mai multe despre noi.

Abonându-te la Ceramics Now ne ajuţi să ne continuăm munca şi să îţi livrăm cel mai bun conţinut. Contribui la dezvoltarea unui proiect inovativ care promovează arta ceramicii contemporane în România.

Ceramics Now este o Asociaţie Nonprofit creată de tineri artişti, în oraşul Cluj-Napoca. Fă o donaţie şi susţine munca noastră în a face cunoscută ceramica contemporană în România. Toate donaţiile vor fi folosite în scopul dezvoltării proiectului.

CONTACT
office@ceramicsnow.org
Tel. 0748 311 663